Rubriky
Aktuality

Zrcadlový den

Udělejte ze sebe zrcadla! Ve středu 26. června se domluv se spolužáky a oblékněte se zrcadlově: když si jeden vezme černé kalhoty a bílé tričko, druhý by měl mít bílé kalhoty a černé tričko. To je asi pochopitelné nebo? Když jedna holka bude mít culík doprava, druhá doleva. Easy! Takže tvořte, kombinujte a bavte se! Která dvojka bude nejvíc zrcadlová? Těšíme se na originální nápady! Přidej se k Hrdé škole.

Rubriky
Aktuality

Školní olympiáda 5. tříd ZŠ

Každým rokem pořádá Základní škola Krátká školní kolo Anglické olympiády pátých tříd. I v letošním roce tomu nebylo jinak. Olympiády se zúčastnilo celkem 49 žáků, ale pouze nejlepší dva žáci si zajistili účast v okresním kole v Chomutově.

Olympiáda je rozdělena do tří částí, žáci napíší test, následně mají část poslechovou a na závěr je čeká rozhovor se žáky devátých tříd, kteří jim kladou základní otázky a žáci na ně svou odpovědí reagují.
S výsledky žáků jsme byli velice spokojeni. Letos jsme měli dvě první místa – Artur Frank a Kuba Bernášek, 2. místo – Miroslav Chalupecký a na 3. místě se umístil Matty Breczko.

Na všechny zúčastněné čekalo malé překvapení a vyhodnocení se konalo za přítomnosti pana ředitele, paní zástupkyně za první stupeň a kolegů.
Nesmím opomenout velké díky našemu kolegovi Honzovi Šestákovi, pro kterého to byla poslední Anglická olympiáda, neboť náš milý kolega se s námi v letošním roce rozloučí. Honzo, díky.

Ing. Monika Čermáková
Učitelka AJ

Rubriky
Aktuality

Okresní kolo Olympiády v anglickém jazyce

Okresní kolo Olympiády v anglickém jazyce se konalo v Chomutově.

Dne 31. 05. 2024 se konalo Okresní kolo Olympiády v anglickém jazyce. Do okresního kola postoupili z naší školy dva žáci z pátého ročníku, kteří vyhráli školní kolo olympiády. Byli to Kuba Bernášek a Artur Frank, oba postoupili z prvního místa se stejným počtem bodů.
Okresního kola se mohli také zúčastnit žáci čtvrtého ročníku. Naše škola nominovala Janičku Tykvartovou a Josefínku Kratochvílovou.

Olympiáda byla rozdělena na dvě části. Část první obsahovala poslech + písemnou zkoušku a část druhá – rozhovor.

V obou ročnících soutěžilo 17 žáků. Našim žákům se dařilo výborně a jsem na ně neskutečně pyšná.
Janička Tykvartová obsadila 1. místo a Kuba Bernášek 2. místo.

Všem dětem gratulujeme a děkujeme ze reprezentaci školy.

Ing. Monika Čermáková
Učitelka AJ

Rubriky
Aktuality

Exkurze na městském úřadě a městské policii v Klášterci nad Ohří

V měsíci květnu se žáci třídy 6. A zúčastnili exkurze na městském úřadě a městské policii. Exkurze byla součástí výuky občanské výchovy a měla za cíl přiblížit žákům fungování místní samosprávy a práci starosty.
Na MÚ nás osobně přivítal pan starosta Ing. Š. Drozd a nejprve žákům představil jednotlivé oddělení úřadu a vysvětlil jejich funkce. Žáci měli také příležitost položit panu starostovi různé dotazy, které se týkaly jeho práce i konkrétních problémů ve městě. Pan Drozd odpovídal na všechny dotazy a vysvětloval, jak se řeší různé situace, se kterými se úřad setkává. Témata rozhovoru se pohybovala od plánovaných rekonstrukcí až po organizaci kulturních akcí ve městě. Na oplátku  dostal pan starosta od dětí jejich nápady a návrhy k našemu městu. Na závěr návštěvy obdrželi žáci drobné upomínkové předměty a společně se s panem starostou vyfotografovali.

Na návštěvě MP se nás ujali místní strážníci, kteří nám poskytli úvodní informace o práci městské policie. Děti se dozvěděly o různých úkolech a povinnostech policistů, jako je dohled nad veřejným pořádkem, pomoc občanům v nouzi a prevence kriminality. Během prohlídky stanice měly děti možnost vidět moderní techniku, jako je kamerový systém a komunikační zařízení. Dále děti měly možnost vyzkoušet si pouta a neprůstřelnou vestu, což pro ně byl velký zážitek. Nejvíce je zaujala také prohlídka policejních vozidel, kam si mohly i sednout.

Exkurze byla pro žáky velmi přínosná a zajímavá a tímto MÚ a MP moc děkujeme.

M. Janáčková

Rubriky
Aktuality

Projekt Vesmír

V květnu nadaní žáci ze třetích tříd dokončili pod vedením paní učitelky Novotné projekt „Vesmír“.

Rubriky
Aktuality

Den dětí

V pátek 31. 5. 2024 si připravily děti ze 6. B pod vedením třídní učitelky Terezy Kantové zábavné hry a sportovní soutěže ke Dni dětí pro malé spolužáky z 1. C. Malé děti se rozdělily do dvojic a šly si zasoutěžit. Běhaly v pytlích, trefovaly se míčem na bránu, luštily šifrové písmo, poznávaly podle zvuku nejrůznější dobroty a předměty, skládaly puzzle… Šesťáci byli opravdu moc nápadití. Na oplátku byly děti z 6. B pozvány do třídy 1. C. Musely zodpovědět malý kvíz přečtený prvňáčky a pak si prohlédly fotografie ze své bývalé první třídy. Ty vyvolaly salvy smíchu, ale také nostalgické vzpomínky. Na závěr byly všechny děti odměněny dobrotami a udělaly si společné foto.
Moc děkuji dětem ze 6.B za pěkný přístup k dětem z 1.C a paní učitelce Kantové za přípravu akce a spolupráci.

Třídní učitelka 1. C Jana Kokmanová

Rubriky
Aktuality

Letiště Václava Havla

Dne 21. 5.  2024 se třídy 4. A a 5. C vydaly na zajímavou exkurzi na Letiště V. Havla v Praze. Měli jsme jedinečnou možnost prozkoumat letištní plochu, kde se odehrává odbavení letadel. V autobuse jsme z bezprostřední blízkosti sledovali přistání a odlety letadel různých společností, včetně zajímavého výkladu průvodce. V druhé části exkurze jsme navštívili výcvikové středisko budoucích pilotů a palubního personálu. Výlet se nám všem moc líbil.

Mgr. Petra Vostrá

Rubriky
Aktuality

Nadané děti ze ZŠ Krátká a jejich účast na krajském setkání v Ústí nad Labem

Ve dnech 17. a 18. května 2024 se pět nadaných žáků ze ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří zúčastnilo krajského setkání nadaných žáků, které proběhlo v prostorách ZŠ a MŠ Ústí nad Labem SNP 2304/6. Tato akce navázala na předchozí úspěšná setkání konaná na naší škole a také v Kadani.

V pátek odpoledne jsme dorazili na místo a zúčastnili se slavnostního zahájení. Přivítal nás ředitel školy Mgr. Zdeněk Lutovský a Ing. Bohumil Ježek, radní pro školství města Ústí nad Labem. První aktivitou byla prezentace o Anglii, po které následovaly různé úkoly na šesti stanovištích  – toto aktivita probíhala v angličtině. Následně se děti věnovaly chemickým pokusům, což byl zlatý hřeb celého večera, jelikož si je mohly děti pod dohledem učitelek samy vyzkoušet. Po večeři se všichni pustili do sestavování robotických stavebnic Mindstorms, u kterých si mohli vyzkoušet složitější programování a uspořádat závody robotických vozítek. Večer byl zakončen promítáním planet na strop třídy a povídáním o hvězdách a vesmíru, což bylo pro děti fascinující.

Sobota začala snídaní, po které se děti znovu vrhly do aktivit. Po celé škole hledaly schované QR kódy, které obsahovaly informace o historických stavbách a místech v Ústí nad Labem. Po jejich nalezení luštily křížovku a odpovídaly na otázky. Děti zaujaly také magnetické hlavolamy CUTS. Poslední částí programu byla prezentace o Ústí nad Labem, která jim poutavě přiblížila archeologické nálezy a historii města.

Zakončení celé akce se ujal prorektor z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D., který nám představil fungování univerzity a snažil se nás namotivovat k dalšímu studiu. Celá akce byla zakončena rozdáním upomínkových předmětů, které dětem připomínají dva dny plné vzdělávacích aktivit a zábavy.

Děkujeme organizátorům za skvěle připravený program a těšíme se na další podobná setkání.

Mgr. Gabriela Jedličková